Gergő Siklósi - Fitness Training

29 Sep 2020

During the competitive season, I normally have three conditioning sessions each week.

Gergő Siklósi

How many strength and conditioning sessions do you have a week?
During the competitive season, I normally have three conditioning sessions each week. However, military service and the breaks disrupted my schedule lately, so I was happy if I could squeeze in two sessions per week, weekends included. Since July 20, I’ve started getting back to my normal routine with one strength or cardio workout each day. 

Do you have a dedicated fitness coach?
Yes, I train with Zsolt Kürtösi, a decathlete who has competed in both summer and winter Olympics. We mostly focus on skills but don’t skimp on strength training, either. In the past two years, he has helped me improve a lot, especially in terms of my physical conditioning. 

Gergő Siklósi

 

What do you like the most and the least about strength and conditioning training?
Warm-up running is not exactly my favorite. It’s quite difficult for me to get started, maybe because it takes longer for me to warm up and I have to run more because of that. The best part for me is the intense training, followed by stretching. 

What are your strengths and weaknesses in training?
I tire easily and I’m also prone to injuries. So I have to pay special attention to doing the exercises correctly and make sure not to overwork myself. Being mindful of my limits is a key part of my training. As for my strengths, I’m always on the lookout for new fencing techniques to adopt so I can get better and better. Plus, I have a firm grasp of what each type of exercise improves. 

What tools do you use, if any (e.g. kettlebell, power band etc.)?
It depends on which level of preparation I’m at, but buoys, TRX, kettlebells, weight bars and resistance bands of different resistance loads are quite common. We pretty much use everything in the gym. Even hurdles sometimes!
What do you do to prevent injuries? 
I try my best to do the drills as recommended. I also try to understand the anatomical reasons why I’m doing them wrong and what I need to focus on in general. The coach’s instructions help a lot to get them right even when I’m training on my own. 

Have you ever had a serious injury or operation?
I’ve injured my wrist due to straining. I didn’t know my limits back then – or that constant pain is a sign that something’s wrong in my body, which will have a consequence sooner or later. I made a mistake not stretching my forearms and not noticing the problem after training. Since then, I’ve paid close attention to even the slightest pain and tried to address it immediately. 

How important do you think is physical fitness for fencers nowadays and before? Has this changed a lot? How dominant is it in fencing?
I think physical fitness is key in modern fencing and you can’t succeed without outstanding physical endurance and speed. That said, competitive seasons are long and we have to stay healthy throughout them. One injury can ruin the entire Olympic cycle. This is why I’m a firm believer in preventive physiotherapy  and see a physiotherapist three several times a week. Success depends on so many things, and it’s best to control as many as you can.

Siklósi Gergő

Mennyi kondíciós edzésed van egy héten?
Általában három kondi edzésem van a versenyszezon alatt, most ezek a pihenők, illetve a katonai szolgálataim miatt felborultak, ha a hétvégét beleértve két kondi edzést be tudtam iktatni, akkor már elégedett voltam. De július 20-al már elkezdtem visszarázódni a normál edzésrendszerbe, így napi egy erősítő vagy kardio edzést végzek.
 
Van dedikált fitness edződ?
 Van, mégpedig a nyári-, illetve téli olimpiát is megjárt Kürtösi Zsolt tízpróbázó. Képességfejlesztésen van a hangsúly, de közben nagy mértékben erősödünk is.
Rendkívül jó hatással van rám az elmúlt két évben, amióta együtt dolgozunk, a fizika felkészültségem nagy részét neki köszönhetem.
 
MI az amit legjobban és legkevésbé szeretsz a fizikai edzéseken?
Legkevésbé a bemelegítő futás nekem sokszor nehézkesen kezdődik, mert talán nehezebben melegedek be, így többet is kell csinálnom belőle. Legjobban az intenzív edzés részt és a nyújtást szeretem.
 
Mik az erősségeid és gyengeséged ezeken az edzéseken?
Fáradékony vagyok, és sérülékeny, így nagyon oda kell figyelnem arra, hogy helyesen csináljam a gyakorlatot, és a saját határaimat ne lépjem túl, a határaim feszegetése így állandó tevékenység edzés közben. Erősségem, hogy figyelek arra, hogy mit tudok beépíteni a vívásomba, és nagyon jól látom, melyik feladatot milyen célból csináljuk.
 
Milyen eszközöket használsz az edzéseken?
A felkészülésünknek vannak lépcsői, az állandó partnerek a bólyák, a trx, a cattlebellek, fekve nyomáshoz a rúd, illetve különböző erősségű szalagok. Szinte mindent használunk az edzőteremben, Van olyan időszak is, mikor előkerül a gát, de ez azért ritka!

Gergő Siklósi


 
Hogyan próbálsz figyelni a sérülések megelőzésére?
Minél helyesebben kivitelezem a gyakorlatot, próbálom megérteni, hogy anatómiailag miért csinálom rosszul, és hogy mire kell figyeljek nagy általánosságban, ezek az irányelvek amiket a kondi edző elmond, nagyban segítenek, hogy mikor egyedül edzem, akkor is helyesen hajtsam végre a feladatot.
 
Volt bármikor komolyabb sérülésed/műtéted? Ha igen, mennyi idő volt, mire visszanyerted formádat?
Volt egy csuklósérvem, a megerőltetés miatt, akkor még nem ismertem a határaimat, és nem tudtam, hogyha fáj, akkor előbb-utóbb lesz következménye, hiszen a szervezetem sokáig próbált meg jelezni a gyulladással. Hibáztam, hogy nem nyújtottam az alkarom, nem éreztem problémát edzés után miatta, pedig igencsak kellett volna. Azóta a legkisebb fájdalmakra is figyelek, és megfelelően igyekszem kezelni őket.
 
Mit gondolsz a fizikai kondíció fontosságáról a mai vívásban a korábbiakhoz képest? Sokat változott? Milyen domináns ez manapság?
Úgy gondolom, hogy a mai modern vívásban elengedhetetlen a jó fizikai állóképesség, sőt kimagasló állóképességre és dinamikára van szükség a sikerhez. De hosszú szezonjaink vannak, állandóan egészségesnek kell maradnunk, hiszen egy sérülés egy olimpiai ciklusban akár végzetes is lehet. Ezért hiszek a prevenciós jellegű gyógytornában, és már közel három éve járok hetente többször gyógytornászhoz. Mert a siker, sok tényezős, és én a legtöbb tényezőt igyekszem kontrollálni.
 

Contact

general emails:
sales@pbtfencing.com

order-related emails:
orders@pbtfencing.com

PBT Fencing Shop:
1139 Budapest Teve u. 9/d. Hungary
Phone/Fax: + 36-1-329-0683 

Welcome to our Community

Our top athletes helps the fencing community with stories, advices, and videos to get over and carry on.
Stay tuned, and follow the latest articles regularly on our blog. We wish you good health, and perseverance.